Erkenning voor Iederwijsscholen

Door NEWWORLD, woensdag 29 oktober 2008 06:34

Erkenning voor Iederwijsscholen

Iederwijsscholen, die leerlingen een grote vrijheid geven in het zelf vormgeven van hun onderwijs, zijn niet langer uitsluitend particuliere scholen met een bijbehorende hoge ouderbijdrage. De school Wonderwijs in Loenen (Gelderland), die acht jaar geleden van start ging, wordt dit jaar voor het eerst betaald door de overheid. Vandaag viert de school daarom feest. Hakuna Matata in Horst (Limburg) kreeg dit geld als eerste Iederwijsschool vorig schooljaar al binnen.

De kinderen op een Iederwijsschool kiezen zelf wat, hoe, met wie en op welke manier ze iets willen doen, vanuit hun eigen interesse. Juist deze wel heel vrije aanpak leidde ertoe dat politici vreesden dat leerlingen te weinig leren op Iederwijsscholen. Dat zijn ’veredelde speeltuinen’, meldde onder meer het CDA. Die mening is inmiddels herzien, blijkt uit de reactie van Tweede Kamerlid Jan Jacob van Dijk. "Om voor bekostiging in aanmerking te komen, wordt een school beoordeeld door de inspectie. Dat is gebeurd en de school is goed bevonden. Ik feliciteer ze van harte."

De inspectie meldt dat de bekostiging wel uitsluitend geldt voor het basisonderwijs, niet voor het voortgezet onderwijs. Op Wonderwijs zitten 43 basisschoolleerlingen en 7 middelbare scholieren. Volgens Mirjam Schreurs, woordvoerster van Iederwijs Nederland, komt dit doordat een aparte procedure geldt voor het voortgezet onderwijs, die nog niet is ingezet. "Maar wij gaan die aanvraag binnenkort wel indienen."

(Bron: Trouw, 29-10-2008)


Gerelateerde berichten


Headlines


Reacties

  • Joost schreef op 29-10-2008 om 08:55 het volgende:
    Waarom? Dit "onderwijs" kán en mag echt niet... staan niet eens onderwijzers voor de klas! Er komt niets van deze kinderen terecht! En dan ook nog subsidie!?

[1]